CENTRUM PŘÍRODOVĚDNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ     loga bila CPTO WEB M

                                                                                                                                 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

akad. arch. Pavel Hřebecký

U Nikolajky 1085/15, 150 00 Praha 5 – Smíchov

IČ 161 90 513

www.msgroup.cz

číslo návrhu v 1. kole: 22 / číslo návrhu v 2. kole: 3

MS PLAN new

MS plan navrhl novostavbu CPTO na exponovaném jižním svahu nad centrem města jako kompozici nízkopodlažních, terasovitě uspořádaných pavilonů, protknutou dvojicí prostorných atrií. Hmoty se přimykají k terénu a díky převažující orientaci ve směru vrstevnic přirozeně sestupují po svahu. Střechy jsou vegetativní – zelené a tvoří střešní krajinu zahradních i pobytových ploch pocitově i fakticky navazujících na okolní parkovou zeleň areálu. Nabídku veřejných i poloveřejných prostorů obohacují intimní zelená atria. Preferován je civilní výraz architektury s lidským měřítkem bez zbytečné monumentality. Koncept rozložený do plochy pozemku zakládá nový rozměr prostředí kampusu a kompenzuje (pokud možno) jeho objemovou i stylovou roztříštěnost.

Objem novostavby CPTO je rozložen do tří nízkých hmot – třípodlažních protáhlých objemů, které se terasovitým způsobem vynořují ze svahu a sledují jeho sklon. Objemy jsou orientovány převážně ve směru vrstevnic, mezi nimi jsou pak vložena dvě rozlehlá zelená atria. Ta jednak umožňují příhodně prosvětlit vnitřní prostory, jednak nabízejí nový typ zklidněného poloveřejného prostoru.

Koncept zelených střech a atrií se zahradami uvolňuje a odlehčuje zástavbu, vnáší novou, pozitivní atmosféru do výukových a společenských prostor školy, dotváří a obměňuje prostředí kampusu. Těžiště novostavby CPTO se částečně posouvá od přetíženého středu areálu směrem k jižnímu okraji, blíže Klíšské ulici. To mimo jiné umožní i snazší nástup a dosažitelnost novostavby pro pěší přicházející z tohoto frekventovaného směru. Zachován je samozřejmě i nástup shora, navazující jak na původní zástavbu, tak na nové budovy rektorátu a Multifunkčního centra a na přístup od ulice Pasteurovy. Spojnice obou nástupů tvoří hlavní vnitřní komunikační osu a páteř novostavby.

Pavilony CPTO jsou dvou nebo třípodlažní. Tři hlavní podlouhlé hmoty jsou navrženy jako chodbový trojtrakt, oddělující atria jsou na koncích uzavřena příčnými spojovacími křídly. Nejvýše položený pavilon navazuje úrovní vstupu na patu venkovního schodiště mezi budovou rektorátu a Multifunkčního centra. Jeho vstupní podlaží je vlastně 4.NP celého objektu a zároveň podlažím nejvyšším, pouze s výjimkou dvoupodlažní nástavby s bodovým hmotovým akcentem observatoře. Další dva pavilony jsou směrem dolů posazeny vždy o jedno podlaží níže.

Spodní vstup od ulice Klíšské je v 1.NP, zadní část 1.NP zahloubená více do svahu je využita pro umístění části parkovací kapacity a prostory TZB, strojoven, skladů, zásobování a celkového technického zázemí stavby. Pod objektem se pak nachází ještě jedno podlaží, v němž je umístěn hlavní podzemní parking. Vjezd do podzemí je situován od nejnižší hranice pozemku nejkratší trasou od plánovaného kruhového objezdu.

Objekt samotný má sice poměrně rozsáhlý prostor podzemí stavby, ale díky současné konfiguraci terénu po demolici původních staveb a nutnosti odtěžit ponechanou podzemní část objektu A v objemu cca 5 000 m3 stavební suti se rozsah výkopových prací redukuje na velmi přijatelnou hodnotu.

Celý návrh ke stažení ve formátu pdf

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com