CENTRUM PŘÍRODOVĚDNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ     loga bila CPTO WEB M

                                                                                                                                 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

        doc. Ing. arch. Zdeněk Rothbauer

Ohnivcova 26/661, Praha 4, 147 00

IČ 126 07 576

Ing. Karel Novotný

Husova 1097/97, Liberec 1, 460 01

IČ 183 81 481

Ing. arch. Vojtěch Sosna

Na Okraji 72, Praha 6

RČ 860925/0331

Ing. Jáchym Svoboda

Jičínská 6, Praha 3

RČ 870331/0198

RothbauerNovotnySosnaSvoboda

Projekt doc. Rothbauera, Ing. Novotného, arch. Sosny a Ing. Svobody se snaží vytvořit městské prostředí v místě, které utrpělo šrámy při urbanistických experimentech 60. let. Objekt CPTO se stává vstupním místem do univerzitního okrsku a opticky jej uzavírá při pohledu z jihu. Zároveň ctí směr ulice Thomayerovy, která byla pravděpodobně zamýšlena jako ulice protínající nemocniční areál, přistavuje se k ní a počítá s budoucím protažením ulice Thomayerovy skrze kampus.

První etapa, což je výhled jen do blízké budoucnosti, počítá s vybudováním předprostoru školy – budoucího náměstí. Svahy pod školou budou sadově upraveny a dojde k výstavbě cesty směrem od křížení Londýnské a Klíšské. Druhá etapa představující výhled do vzdálenější budoucnosti počítá se zastavěním jižní části pozemků kampusu tak, aby se zpevnilo nároží ulice Klíšské a Londýnské. Hmoty budoucích domů vytvoří předprostor škole, která se tak ocitne v městské ulici, a ne v parku.

Tvar navrženého objektu se vyrovnává s přechodem solitérní struktury v koncepci bloku. Celému domu přiznává prostor náměstí, kterému dominuje se vstupem umístěným tradičně v ose domu, na druhou stranu do univerzitního kampusu je dům rozčleněn do tří křídel, a je tak odpovědí na poměrně novou výstavbu solitérních kostek rektorátu a přednáškových sálů. Druhým polem objektu prostupuje exteriérové schodiště.

Objekt se vyrovnává s poměrně velkým převýšením. To je využito pro dvě patra garáží, která se přimykají za zvýšené přízemí univerzity, a jsou tak dobře přístupná z hlavní haly. Na vstup do objektu navazuje recepce, šatna, schodiště středního křídla, vstup do menzy; hala je protnuta páteřní komunikací, na jejíchž obou koncích jsou výtahy. Všechny společné prostory, jako je studijní oddělení, velké učebny, aula, menza, jsou situovány v přízemí objektu. Samotné laboratoře jsou v patrech, dům má tři křídla dvojtraktů. Střední a nejvyšší křídlo akcentuje vstup. Křídlo západní je shora osvětleno šedými severně orientovanými světlíky pro laboratoře biologie. Celá jižní část má předsazené vertikální žaluzie, aby nedocházelo k přehřívání budovy. Velké učebny laboratoří jsou potom přednostně umisťovány na severní a zastíněné fasády. Nejvyšší patro středního křídla umožňuje pohodlný výstup na střechu k observatoři.

Celý návrh ke stažení ve formátu pdf

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com