CENTRUM PŘÍRODOVĚDNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ     loga bila CPTO WEB M

                                                                                                                                 Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

            prof. Ing. arch. Ivan Ruller

Kalvodova 1, 602 00 Brno

IČ 473 87 360

Ing. et Ing. arch. Jan Vrbka

Tučkova 18, 602 00 Brno

IČ 741 45 827

Ing. Jan Polášek

Neumannova 530/ 55, 602 00 Brno

IČ 121 79 931

RullerVrbkaPolasek

Návrh budovy CPTO prof. Rullera, arch. Vrbky a Ing. Poláška vychází ze základního konceptu stávajícího areálu a snahy přispět k jeho dořešení jasným hmotovým a prostorovým řešením. Základní myšlenkou je proto rozvinutí plochy před rektorátem velkorysým vytvořením univerzitního náměstí podél celé východní komunikace až k jižnímu ukončení zástavby. Tak vzniknou dva výrazné vstupy – stávající ze severu a nový od jihu od ulice Klíšská se zastávkou MHD. Tímto otevřením celé východní části jsou umožněny nádherné vyhlídky na protější stranu údolí směrem k Větruši jak z terasy náměstí, tak i ze stávajících objektů areálu.

Objekt CPTO je čtvercový s vnitřním atriem a jeho výška je sladěna s výškou budovy rektorátu. Ve své severní části má čtyři nadzemní podlaží, v části jižní šest. Dvoupodlažní garáže pod hlavním objektem jsou vhodně napojeny na obslužnou komunikaci od jihu.

Zvolené komplexní architektonické řešení vychází z jednoduchého čistého tvaru objektu. Základní myšlenkou je vertikální rytmus sloupků v modulu 135 cm, který optimálně odpovídá zvolenému dispozičnímu řešení. Jižní strana je obohacena celoskleněnou předsazenou stěnou s použitím textu, který by vyjadřoval poslání a význam školy.

Dispozičně se jedná o trojtrakt s chodbou a dvěma zónami učeben, kanceláří a laboratoří na obou protějších stranách. Zásadně všechny místnosti při chodbě jsou vybaveny skříňovými příčkami, čímž se získá potřebný úložný prostor. Hlavní jádro se schodištěm a třemi osobními výtahy po 8 osobách je v severovýchodní části objektu a tvoří hlavní vertikální komunikační prvek při vstupu. U každého schodiště je respirium sloužící studentům k oddechu i osvětlení chodeb. Jednotlivá podlaží jsou využita většinou pro dvě katedry, které jsou vyřešeny v celku, bez nutnosti dělit je po patrech. Děkanát je umístěn v 1. PP, v 1. NP je pak hlavní vstup a studijní oddělení.

Celý návrh ke stažení ve formátu pdf

JSN Mini template designed by JoomlaShine.com